Høringsuttalelser

Som en viktig del av en offensiv næringspolitikk driver NHO Elektro aktiv påvirkning av politiske myndigheter. Høringsuttalelser er en sentral del i dette arbeidet. Her har vi samlet noen av de viktigste.

Høringsuttalelser 2024

  1. Høringssvar: Forskrift om CO2-kompensasjon for industrien

    NHO Elektro understreker ordningens viktighet for konkurranseutsatt industri i Norge og støtter krav om at minst 40 % av kompensasjonen skal brukes på klima- og energieffektiviseringstiltak, inkludert lokal energiproduksjon og forbrukerfleksibilitet.

  2. Høringssvar: Kommunale klimakrav på bygge-/anleggsplasser

    NHO Elektro støtter forslaget om at kommuner får hjemmel til å stille klimakrav til bygge- og anleggsplasser for å redusere utslipp. Vi anbefaler fleksible krav, inkludering av både private og offentlige prosjekter, og støtte fra staten. Tiltak som elektrifisering av maskiner og utvikling av ladeinfrastruktur fremheves som viktige steg mot nullutslippsløsninger.

  3. Høringssvar: Ny autorisasjonsforskrift

    NHO Elektro støtter å rendyrke forskriften som en kvalifikasjonsforskrift og å utvide autorisasjonsplikten til å omfatte prosjektering av ekomnett. Vi foreslår presiseringer i definisjoner og unntak, og etterlyser bedre utredning av konsekvenser for ulike bransjer før implementering.

  4. Statsbudsjettet 2025 - Innspill til energi- og miljøkomitéen

    Høringsinnspillet fra NHO Elektro til Statsbudsjettet 2025 fokuserer på energieffektivisering, lokal kraftproduksjon, og elektrifisering av transportsektoren. Ve peker på risikoen for kraftunderskudd før 2030 og etterlyser styrket satsing på energitiltak i bygg. Bevilgninger til energi- og transportsektoren bør styrkes, særlig gjennom Enova. Videre anbefaler vi å forlenge Energitilskuddsordningen for næringslivet og styrke Grønt Landtransportprogramm for raskere elektrifisering.

  5. Høringssvar: Endringer i energimerking av bygg

    I vårt individuelle høringssvar uttrykker NHO Elektro støtte for fjerningen av oppvarmingskarakteren, men er kritiske til bruk av politiske vektingsfaktorer i fastsettelse av energikarakter. Vi anbefaler bruk av ISO-standarder og inkludering av eksportert energi i energikarakteren​. I felles innspill fra 16 organisasjoner fremhever vi behovet for forbrukervennlig energimerkeordning, bruk av ny beregningsstandard, og en vektingsfaktor for eksportert strøm. Organisasjonene er også bekymret for for lave vektingsfaktorer for fjernvarme.

  6. Høringssvar: Ny prisregulering for fjernvarme

    NHO Elektro støtter behovet for ny prisregulering av fjernvarme, men mener NVEs forslag favoriserer fjernvarmeselskapene og pålegger kundene urettferdige kostnader. Vi anbefaler at risikoen ved investeringer i større grad må bæres av selskapene og at prisreguleringen bør reflektere kostnadene ved alternative løsninger som varmepumper. Videre foreslår vi å fjerne tilknytningsgebyrer og årsavgift for tilknytning.

  7. Innspill til Industrimeldingen

    NHO Elektro mener at industrimeldingen bør fokusere på digitalisering, energieffektivisering og grønn omstilling for å sikre norsk industris konkurranseevne. Vi peker på viktigheten av teknologi, kompetanseutvikling og fleksibel energibruk. Samtidig understreker vi behovet for å forbedre energitilgang, tilrettelegge for sirkulær industri og møte sikkerhetsutfordringer knyttet til digitalisering.

  8. Innspill til DiBK vedrøende fremtidige endringer i energiregler i TEK

    Nelfo foreslår endringer i energireglene for å fremme energieffektivitet, lokal energiproduksjon og forbrukerfleksibilitet. Vi anbefaler å endre beregningspunktet til levert energi, innføre teknologinøytrale krav og forenkle regelverket. Nelfo understreker viktigheten av solcelleanlegg på nye bygg, samt å redusere byggebyråkrati og søknadsgebyrer for solenergi.

  9. Innspill vedr. forslag om skattefritak på egenprodusert strøm til eget forbruk

    Nelfo advarer mot beskatning av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg, som vi mener reduserer motivasjonen for investeringer i solenergi. Vi argumenterer for at solceller bør betraktes som forbruksgjenstander og ikke være skattepliktige. Nelfo støtter forslaget om skattefritak, men foreslår også en ytterligere utvidelse av fritaket for å stimulere til økt solkraftproduksjon.

  10. Høringssvar: Endringer i inntektsreguleringen - raskere nettilknytning

    NHO Elektro støtter forslagene fra Reguleringsmyndigheten for Energi (RME). Vi mener at kostnadsdekning for tidlig utredning av prosjekter i strømnettet er viktig, men foreslår sterkere insentiver for proaktive investeringer. Vi støtter også økt inntektsramme ved tilknytning av nye kunder, men etterlyser permanente løsninger for raskere saksbehandling og tilknytning. Videre ønsker vi strengere sanksjoner mot nettselskaper som overskrider tidsfrister, samt større fokus på fremtidsrettet nettutvikling for å oppnå Norges klimamål.

  11. Høringssvar: Effektgrense for konsesjonsplikt for solkraftverk

    NHO Elektro støtter forslaget om å innføre en effektgrense for konsesjonsplikt på 10 MW for solkraftverk. Vi argumenterer for at en høyere grense vil fremme større investeringer i solkraft, noe som er avgjørende for å nå Norges mål om 8 TWh solkraft innen 2030. Vi påpeker også viktigheten av å styrke støtteordninger, som Enova-støtten, og anbefaler tiltak som inkluderer batterilagring og bedre deling av overskuddsproduksjon for å optimalisere bruken av solenergi​.

  12. Høringssvar: Forslag til forskrift om energikartlegging

    NHO Elektro støtter den foreslåtte energikartleggingsforskriften som skal fremme energieffektivitet i norske foretak. Vi anbefaler å senke grensen for energikartlegging til foretak med 1 GWh årlig energibruk, slik at flere foretak inkluderes. Vi understreker  også viktigheten av at kartleggingen også omfatter mulighetene for fornybar energiproduksjon, overskuddsvarme og forbrukerfleksibilitet. NHO Elektro advarer mot for strenge kompetansekrav for energikartleggere, da dette kan begrense konkurransen, og foreslår en bredere definisjon av kvalifikasjoner​.

  13. Høringssvar: Særregler for beskatning av inntekt ved salg av overskuddsstrøm i privat bolig

    NHO Elektro uttrykker støtte til regjeringens forslag om skattefritak, og fremhever at fritak for skattelegging av solkraft vil fremme investeringer i solenergi og bidra til å nå Norges klimamål. Samtidig advarer NHO Elektro om at foreslåtte regler kan hemme forbrukerfleksibilitet ved å skattlegge brutto innmatet strøm. Vi anbefaler også en årlig indeksregulering av bunnfradraget for å bevare insentivene til solkraftinvesteringer over tid.

  14. Innspill til utforming av ny styringsavtale for Enova 2025-2029

    Nelfo anbefaler at Enova får et tydelig mandat med kvantifiserbare mål for energieffektivisering og solkraft, forankret i nasjonale mål om 10 TWh energieffektivisering i bygninger og 8 TWh ny solenergi innen 2030. Nelfo understreker også viktigheten av forutsigbare økonomiske rammer og fremmet støtte til tiltak for forbrukerfleksibilitet. Vi oppfordrer også til fortsatt satsing på grønn teknologi innen transport og havbruk.

  15. Høringssvar: EUs energieffektiviseringsdirektiv frå 20 september 2023

    Nelfo er positive til EUs skjerpede energieffektiviseringsdirektiv og støtter målsetningen om økt energieffektivitet i Europa. Nelfo understreker viktigheten av at norske bedrifter opererer innenfor samme regulatoriske rammer som europeiske konkurrenter, og at energieffektivisering vil skape verdier og arbeidsplasser i Norge. Vi påpeker også behovet for å kartlegge kompetansebehovet i bransjen for å sikre tilstrekkelig kapasitet til å gjennomføre tiltakene som kreves i direktivet​.

Høringsuttalelser 2023

  1. Høringssvar: Endringer i energimerkeforskriften for bygninger

    Nelfo mener energimerking av bygninger, sammen med energivurdering av tekniske anlegg, kan bidra til realiseringen av politiske mål om økt energieffektivisering og solkraftproduksjon på bygninger i Norge. Dette fordrer at energimerket setter forbrukerne og byggeierne i stand til å ta opplyste valg om energiløsninger som er i tråd med egne behov og preferanser tilknyttet energibruk, energikostnader og miljøpåvirkning.

  2. Høringssvar: Bruk av lærlinger i offentlige kontrakter

    Nelfo er positive til departementets endringsforslag. Foreslåtte krav vil værer viktige for å sikre flere godkjente lærebedrifter og å skaffe flere læreplasser, og dermed flere lærlinger. Tiltaket vil dessuten understøtte øvrige virkemidler og tiltak, både offentlige og næringenes/bedriftenes egne, for å få flere unge til å velge yrkesfaglig utdanning.

  3. Høringssvar:Totalberedskapskommisjonen

    Nelfo deler kommisjonens oppfatning av at elsikkerheten griper inn i enhver sektor i samfunnet. Overordnet er det viktig at elsikkerhetsområdet defineres, finansieres og forvaltes mest mulig enhetlig og effektivt. Nelfo ber myndighetene fortsette utredningsarbeidet for ny forvaltningsmodell på elsikkerhetsområdet og effektuere ny modell snarest.

  4. Høringssvar: Energikommisjonens rapport

    Nelfo støtter Energikommisjonen anbefaling om et taktskifte i norskenergipolitikk. Utsikter til kraftunderskudd gjør det viktig for regjeringen å slutte seg til kommisjonens ambisjon om 20 TWh energieffektivisering. Solkraft og forbrukerfleksibilitet er andre viktige kraftmarkedsressurser som trenger økt politisk satsing i årene frem mot 2030.

  5. Innspill til handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi

    Nelfo har i lang tid etterlyst politisk eierskap, politisk vilje og politisk gjennomføringsevne knyttet til energieffektivisering. Vi er derfor svært positive til at regjeringen arbeider med å få på plass en nasjonal handlingsplan for energieffektivisering i alle deler av norsk økonomi, og vi har store forventinger til sluttresultatet.

  6. Høringssvar: Endringer i strømstøtte til husholdninger

    Nelfo stiller seg i generelt positiv til strømstøtteordningen, slik den har fungert frem til i dag, men er kritiske endringsforslaget fordi det vil fjerne nesten all motivasjon til forbrukerfleksibilitet. Endringen er planlagt gjennomført samtidig som at behovet for forbrukerfleksibilitet i kraftforsyningen øker.

  7. Høringssvar: Skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser

    Nelfo er svært positive til å skjerpe vektleggingen av miljø ved offentlige innkjøp. Nelfo støtter Hurdalplattformens ambisjoner om at klima- og miljøhensyn skal vektes med minst 30 % i offentlige innkjøp, og høyere der det er relevant.

  8. Høringssvar: Reguleringsmodell for prising av fjernvarme

    Nelfo støtter forslag til modell for fastsettelse av pristak, som innebærer å legge til grunn fjernvarmekundenes rimeligste alternativ.

Høringsuttalelser 2022

  1. Innspill til eksportstrategi: Digital teknologi og tjenesteyting

    Innspillet til Nasjonalt eksportråd for strategisk eksportsatsning begrunner hvordan digital teknologi og tjenesteyting har potensial til å bli en viktig strategisk eksportsatsing for Norge. Innspillet er utformet av Abelia, med støtte fra Nelfo, NHO m.fl.

  2. Høringssvar: Funksjonelt skille for nettforetak

    Nelfo er sterkt kritiske til forslaget om å øke unntaksregelen fra kravet om funksjonelt skille til nettforetak med 100 000 eller færre kunder. Forslaget øker mulighetene til å utøve konkurransehemmende adferd i kraftforsyningen, og det vil således føre til økt nettleie og tilknytningskostnader for alle berørte sluttkunder.

  3. Høringssvar: Modell for deling av overskuddsproduksjon

    Nelfos er svært positive til at det etableres en bedre ordning for å dele overskuddsproduksjon. Nelfo mener imidlertid at ordningen bør utvides i forhold til forslaget, fordi forslagets avgrensinger vil redusere utbyggingen av solkraft i en tid der vi sårt trenger å øke strømproduksjonen i Norge.

  4. Høringssvar: Nett i tide – om utvikling av strømnettet

    Nelfo støtter Strømnettutvalgets anbefalinger, men mener nettselskapenes investeringsinsentiver må styrkes. Videre må det gjøres tiltak for å sikre tilstrekkelig kapasitet i et velfungerende marked for nettentrepriser.

  5. Høringssvar: OEDs høring av REPower EU

    Nelfo støtter Europakommisjonens forslag til skjerpede mål for energieffektivisering og fornybar energi innen 2030. I vårt høringssvar påpeker vi også viktigheten av også Norge skjerper sine ambisjoner på disse områdene.

  6. Nelfos innspill til Energikommisjonens arbeid

    Nelfo anbefaler at Energikommisjonen søker å identifisere tiltak som kan bidra til å adressereutfordringene i strømmarkedet på kort til mellomlang sikt. I den forbindelse mener vi kommisjonen  bør anbefale en ambisiøs og målrettet satsing på energieffektivisering, forbrukerfleksibilitet og egenproduksjon av strøm som sikrer en positiv kraftbalanse frem til 2030

  7. Innspill til regjeringens tilleggsmelding til energiressursmeldingen

    Nelfo mener en nasjonal satsing på energieffektivisering, sluttbrukerfleksibilitet og distribuert produksjon av solkraft på kort tid vil kunne gi et stort og viktig bidrag til kraftbalansen, og på den måten legge til rette for videreutvikling av norsk industri og fortsatt elektrifisering av fossil energibruk i Norge. I den forbindelse anbefaler vi at Enova får i oppdrag å realisere 15 TWh innen 2030.

  8. Høringssvar: Endringer i regelverket for inn- og utleie av arbeidskraft

    Nelfo mener Elektro, ekom og heis (elektroinstallasjon) må holdes utenfor et generelt innleieforbud fra bemanningsforetak i Oslo, Viken og tidligere Vestfold. Skulle arbeids- og inkluderingsdepartementet likevel gå til det skritt å vurdere at elektroinstallasjoner skal inkluderes i et innleieforbud, bil det kreve langt grundigere utredning.

  9. Innspill til arbeidet med en Norgesmodell for seriøst arbeidsliv

    Nelfo støtter regjeringens initiativ og arbeide med en Norgesmodell, med et formål å forebygge arbeidslivskriminalitet og hindre konkurranse på ulike vilkår. Det må imidlertid utarbeides bransjetilpasninger slik at virkemidler kan målrettes.

  10. Høringssvar: Forslag til nytt direktiv for bygningers energiytelse

    Nelfo er generelt positive til forslag til nytt direktiv for bygningers energiytelse (EPBD) 2021/802. Vi oppfordrer regjeringen til å raskest mulig å gjennomføre bestemmelser i tidligere direktiver tilknyttet energieffektivisering, som et ledd i EØS-forberedelsene til det nye direktivforslaget.

  11. Høringssvar: Dok8-forslag om om full breibandsdekning og realisering av gigabitsamfunnet innan 2025

    Nelfo mener resentantforslaget er en god oppfølging og konkretisering av regjeringens ambisjoner i Hurdalsplattformen; å sikre tilgang til høyhastighets bredbånd over hele landet. I Hurdalsplattformen fremgår også fast at staten må ta større ansvar for bredbåndsutbygging i områder der det ikke er lønnsomt. Vi håper stortingsflertallet er positive til representantforslaget.

  12. Høringssvar: Forlengelse av strømstøtten

    Nelfo støtter regjeringens forslag om å forlenge strømstønadsordningen for husholdninger til og med mars 2023. Samtidig ber vi om egne målrettede ordninger for energieffektivisering og egenproduksjon i næringsbygg, kommuner og landbruk.

Høringsuttalelser 2021

  1. Statsbudsjettet 2022 - Innspill til kommunal- og forvaltningskomitéen

    Norge står foran store utfordringer. I sitt innspill til kommunal og forvaltningskomitéen foreslår Nelfo budsjettprioriteringer som vi mener vil bidra til å gjenreise og skape ny økonomisk vekst i Norge etter koronakrisen, samtidig som vi løser klimautfordringene.

  2. Statsbudsjettet 2022 - Innspill til transport- og kommunikasjonskomitéen

    Nelfo mener at forslag til budsjett for Samferdselsdepartementet på de fleste områder reflekterer mål kostnadseffektiv bruk av statlige bevilgninger, bruk av ny teknologi, økt konkurranseevne for næringslivet, samt oppfyllelse av Norges klima- og miljømål. Vi mener imidlertid at tunnelvedlikeholdet må forseres, satsingen på infrastruktur for elektrisk transport må økes, samt at vi trenger økte bevilgninger til utbygging av gigabit-bredbånd.

  3. Statsbudsjettet 2022 - Innspill til energi- og miljøkomitéen

    Nelfo er positive til en grønn omlegging av energiavgiftene. Vi støtter også budsjettets foreslåtte bevilgninger til tiltak innen elektrifisering av transport, men mener at det må settes av midler til utbygging av nødvendig infrastruktur. Vi etterlyser også en satsing på energieffektivisering og egenproduksjon av strøm, og vi foreslår en bevilgning på en milliard kroner til det formålet.

  4. Høringssvar: Nkoms forslag om tilrettelegging for lokale nett

    Nelfo er positive til forslaget med ber Nkom om å legge ut en høring med mer konkrete rammer og bestemmelser for reguleringen av lokale nett.

  5. Høringssvar: Forskrift om investeringstilskudd til trygghetsboliger

    Nelfo støtter forslaget om å etablere en investeringsordning for trygghetsboliger. Trygghetsboliger vil kunne bli et svært viktig supplement til omsorgstrappen når antall eldre øker kraftig i årene som kommer.

  6. Høringssvar: Stortingsmelding om Fullføringsreformen

    Nelfo støtter deler av meldingen, herunder en styrket karriereveiledning for elever i ungdomskolen og videregående, samt videreføring av arbeidet med fremdragende yrkesopplæring. Selv om vi er positive til mange deler i meldingen er det imidlertid noen områder som vi mener bør styrkes i det videre arbeidet med VGO.

  7. Høringssvar: Regler for 5G auksjon

    Nelfos ambisjon er at 95 % av landet skal ha tilgang til bredbånd med hastigheter på minimum 1 Gbit/s i løpet av 2025. Nasjonale Ekom-rammebetingelsene må da innrettes for å understøtte dette målet, og virkemidlene som brukes må være teknologinøytrale.

  8. Høringssvar: Klimabaserte energikrav til bygg

    Nelfo mener at det er en utfordring at nye bygg bruker mer energi enn det de er beregnet til å gjøre. Vi har derfor forslag til nye bestemmelser som vil kunne legge til rette for bedre energiforvaltning og økt grad av energi- og effektfleksibilitet i bygningenes driftsfase. Videre er Nelfo bekymret over at forslaget til nye energi- og klimakrav avviker fra relevante bestemmelser i EUs reviderte bygningsenergidirektiv som trolig vil innlemmes i EØS-avtalen i nær fremtid.

  9. Innspill til stortingsmelding om klimaplan for 2021-2030

    Nelfo støtter klimaplanens ambisjonsnivå og mål om utslippskutt. Vi trenger imidlertid å få på plass en nasjonal elektrisk transportplan, samt en satsing på klimaløsninger hos sluttbrukerne

  10. Innspill til stortingsmelding om morgendagens maritime næring

    Nelfo mener virkemiddelbruken for elektrisk skipsfart bør intensiveres. Vi etterlyser også en mer strukturert satsing på elektrisk skipsfart.

  11. Høringssvar: Forskrift om energikartlegging i store foretak

    Nelfo er positive til forskriften, men mener grensen for krav til energikartlegging må senkes til 1 GWh eller 3 GWh årlig energibruk. V mener også at foreslåtte kompetansekrav er unødvendig strenge.

  12. Innspill til stortingsmelding om samfunnssikkerhet i en usikker verden

    Nelfo støtter den varslede gjennomgangen av forvaltningen av elsikkerhetsområdet, men har også konkrete innspill til bedre samordning av kvalifikasjonsregimer og arbeidet mot arbeidskriminalitet.

  13. Høringssvar: Endringer i fastsettelse av inntektsrammen til Statnett

    Nelfo har i mange år vært bekymret over negativ kostnadsutvikling og tilsynelatende for lav produktivitet hos Statnett. Vi er derfor generelt meget positive til RMEs forslag som skaper insentiver til kostnadseffektiv drift og utvikling av sentralnettet.

Høringsuttalelser 2020
  1. Høringssvar: Endringer i forskrift om nettregulering og energimarkedet

    Nelfo støtter forslag om at nettselskap og en uttakskunde kan inngå avtale om nettilknytning med vilkår om utkobling i gitte situasjoner.

  2. Innspill til stortingsmelding om langsiktig verdiskaping fra norske energiressurser

    Nelfo er positiv til arbeidet med meldingen. Vi anbefaler at innholdet suppleres med utredning av verdiskapende aktiviteter i sluttbrukermarkedet, samt identifisering av barrierer tilknyttet infrastruktur for elektrifisering.

  3. Høringssvar: Innspill til helhetlig strategi for bygg og eiendom i statlig sivil sektor

    Felles innspill fra Nelfo og RørNorge til statens nye strategi for bygg og eiendom. Våres medlemmer er opptatt av å hjelpe kundene med å nå bærekraftmål, gjennomkostnadseffektive, men også innovative leveranser av installasjoner og tjenester.

  4. Møte med KMD om klimaarbeid i byggenæringen

    Den 3.februar deltok Nelfo på innspillsmøte hos KMD vedørende klimaarbeid i byggenæringen. Nelfo mener det gjøres mye bra klimaarbeid i Norge, men at innsatsen må forsterkes de kommende årene.

  5. Høringssvar: Klimakur 2030

    Vår generelle oppfatning er at etatene som står bak rapporten har levert et omfattende og godt fakta- og kunnskapsgrunnlag. Nelfo har en rekke kommentarer og innspill til rapportens innhold, og disse berører i særlig grad de vurderinger som er gjort av NVE.

  6. Høringssvar: Forprosjekt om energimerkeordningen for bygninger

    Nelfo støtter de fleste forslag tilknyttet videreutvikling av energiattesten og videreutvikling av energimerkesystemet, men vi mener at Enovas forslag til endring av beregningsmetode for energimerket går på tvers av interessene til forbrukerne og øvrige målgrupper for ordningen.

  7. Høringssvar: Endringer i nettleiestrukturen (Effekttariffer)

    Nelfo støtter målet om økt nettutnyttelse, men mener at forslag til krav til utforming av nettleien i liten grad vil bidra til det. Forslaget vil skape store barrierer mot energieffektivisering, egenproduksjon av strøm og elektrifisering av forbruk av fossilt brensel. Videre er forslaget særdeles komplisert, lite forbrukervennlig og hindrer innovasjon og nytenkning hos energitjenesteselskaper.

  8. Forslag til endringer i energiloven om funksjonelt skille for nettforetak

    Nelfo ønsker et kraftigere skille mellom monopol- og konkurranseaktiviteter. Vi er derfor kritiske til den foreslåtte unntaksregelen fra kravet om funksjonelt skille, fordi den vil føre til tettere integrasjon mellom monopolvirksomhet og konkurranseutsatt virksomhet i konsern med færre enn 10 000 nettkunder.

  9. Statsbudsjettet 2021 - Innspill til Transportkomiteen

    Nelfo mener offentlig etterspørsel må økes for å gi aktivitet og sikre arbeidsplasser. Bygging av vei, bane og bredbånd gir stor samfunnsnytte og lokale arbeidsplasser. Innspillet gir også anbefalinger tilknyttet digitalisering og elektrifisering av vegsektoren, samt forsert tunnelvedlikehold.

  10. Statsbudsjettet 2021 - Innspill til Kommunal- og forvaltningskomiteen

    Med målrettede virkemidler må regjeringen og Stortinget bidra til å opprettholde aktivitet og arbeidsplasser. Kommunene må få tilført mer øremerkede midler til å gjennomføre teknisk vedlikehold, service og investeringer i grønne energi- og klimatiltak. Vi må stimulere privat etterspørsel, og holde ansatte i jobb. Vi må bygge like mye bredbånd i 2021 som i år.

  11. Statsbudsjettet 2021 - Innspill til Utdanning- og forskningskomiteen

    Nelfo er generelt fornøyd med regjeringens forslag til statsbudsjett. Det er bra at regjeringen foreslår å videreføre økningen i lærlingtilskuddet, men vi minner om at en langt viktigere garanti for flere læreplasser er at regjerningen bidrar til jobbskapning og sysselsetting for å dempe bortfall av arbeidsoppdrag og konjunktursvingninger.

  12. Statsbudsjettet 2021 - Innspill til Finanskomiteen

    Nelfo anbefaler i sitt innspill målrettede virkemidler for å opprettholde aktivitet og arbeidsplasser. Kommunene må få tilført mer øremerkede midler til å gjennomføre teknisk vedlikehold, service og investeringer i grønne energi- og klimatiltak.

  13. RME-høring flere forskrifter

    Nelfos høringssvar til forslag til endringer i forskrift om måling, avregning, fakturering av nettjenester og elektrisk energi, nettselskapets nøytralitet mv., forskrift om økonomisk og teknisk rapportering, inntektsramme for nettvirksomheten og tariffer, og forskrift om elsertifikater.

  14. Høringssvar til Byggkvalitetutvalgets rapport

    Nelfo støtter mange av de viktigste føringene i Byggkvalitetutvalgets rapport. Vi ser et stort behov for å avbyråkratisere og forenkle dagens regelverk og kompetansekrav, og vi deler utvalgets syn på at det i dag er alt for mange alvorlige byggefeil.

  15. Høring av vedtatt EU-regelverk for elektrisitetsmarkedet (Ren energi-pakken)

    Det reviderte direktivet og den reviderte forordningen bygger på samme struktur og innhold som de opprinnelige rettsaktene. Krav og bestemmelser er imidlertid skjerpet og supplert med nye elementer på en rekke områder. Særlig er forbrukernes rolle og rettigheter tillagt langt større vekt enn tidligere. Nelfo er generelt positive til rettsakenes innhold, og vi håper på en snarlig innlemmelse av rettsaktene i EØS-avtalen og norsk lovverk.

  16. Statsbudsjettet 2021 - Innspill til Energi og miljøkomiteen

    Nelfo mener budsjettforslaget inneholder flere gode energi- og miljøprioriteringer. Vi etterlyser imidlertid prioriteringer som stimulerer til grønn omstilling hos forbrukere og andre mindre sluttbrukere av energi. Budsjettet synes ensidig å fokusere sentraliserte produksjonstiltak som vannkraft, havvind og CCS, mens tiltak i sluttbrukermarkedet som energieffektivisering og egenproduksjon er fullstendig tilsidesatt.

  17. Representantforslag 16 S om solkraft

    Norge har store muligheter for økt solkraftproduksjon. Sammen med energieffektivisering er solkraft en viktig kilde til ny konfliktfri strøm, noe som igjen er en forutsetning for elektrifisering av alt fossilt energibruk og etablering av ny bærekraftig næringsvirksomhet.

  18. Høringssvar: Utredning av virkemidler for utjevning av nettleie

    Nelfo er generelt kritiske til alle de alternative modellene for utjevning av nettariffene som presenteres i høringsdokumentet. Vi mener de vil svekke insentivene til kostnadseffektiv drift og en effektiv organisering av nettvirksomheten. En bedre tilnærming til tariffutjevning vil være å stimulere til en konsolidering av nettvirksomheten i Norge.

Høringsuttalelser 2019

  1. Endring i forskrift om sektoravgift og gebyr til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet

    Nelfo støtter innføring av desimaler for fordelingen av sektoravgifter og gebyrer. Forutsetningen er at kostnadsdelingen følger av reell ressursbruk for hvert forvaltningsområde. Nelfo ber samtidig departementet unngå ytterligere økte administrative byrder for de seriøse bedriftene som opererer i markedet for ekomnett.

  2. Forslag til endringer i energilovforskriften

    Nelfo viser til NVEs høringsdokument nr. 8/2019 vedrørende forslag til endringer i energilovforskriften. I dokumentet redegjør NVE for utfordringer ved integrasjon av monopol-virksomhet og konkurranseutsatt virksomhet i samme enhet. Disse kan oppstå i form av muligheter for kryssubsidiering og/eller manglende markedsnøytralitet. Kort oppsummert ønsker NVE at nettselskapene i større grad skal driftes uavhengig av de andre foretakene i konsernet.

  3. Endringer i Plan- og bygningsloven - KMD

    Nelfo mener manglende tilgang til fast lading av elbil vil være en av de mest sentrale barrierene mot å nå målet om 100 % nullutslippskjøretøy i nybilsalget i 2025. Etablering og skjerping av rettighetene til å etablere ladepunkt vil bidra til at vi i større grad vil evne å omgå denne barrieren på veien til en fossilfri bilpark.

  4. Innspill definisjon av NNEB - nesten-null-energi-bygg - DiBK

    Nelfo anbefaler at DiBK forankrer forslag til definisjon av NNEB i konkrete mål og konkrete indikatorer knyttet til bygningers energiytelse og at det utformes enkle, transparente og forståelige tilleggskrav. Nelfo anbefaler at basiskrav fastsettes i form av rammekrav basert på netto energibehov eller levert energibehov. Det bør ikke legges begrensninger på bygningers adgang til bruk av elektrisitet til varmeformål, da slike krav ikke kan forankres i mål knyttet til klima, miljø eller samfunnsøkonomi.

  5. Innspill til videreutvikling av energimerkeordningen - Enova

    Nelfo vil sterkt fraråde Enova å innføre en metodikk der energimerket er en funksjon av både beregnet levert energi og beregnet elektrisk effekt under topplast. Nelfo er positive til at energiattesten viser beregninger av bygningers effektbehov, samt bygningens muligheter til effektfleksibilitet og tidsforskyving av uprioriterte laster. Nelfo anbefaler at OED og Enova i revisjon av § 18 endrer minstekravet for utdanningsnivå for eksperter i Energimerkeordningen til 2-årig fagskole - NKR 5.2.

  6. Endringer i energiloven - OED

    Nelfo er kritisk til at departementet foreslår å fjerne plikten til enhver tid å ha en energiattest for bygg over 1000 m². Vi anbefaler at dagens krav til å innhente energiattest for alle bygninger over 1000 m² opprettholdes. Minimum kompetansekrav for dem som skal utføre energikartlegging og dem som skal være ansvarlig for energimerking for yrkesbygg bør settes til kandidater med høyere fagskolegrad og spesialisering innen energirådgivning.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt