Solstrøm

Her har vi samlet all relevant informasjon for å komme i gang med solstrøm. Du finner veiledere, kurs, artikler og fagstoff.

Teknisk veileder

Teknisk veileder er nå i februar 2023 oppdatert i 5.versjon med egne tillegg for alle typer solcelleanlegg; off-grid, bolig, landbruk, industri og solparker.

Kurs i solcelleinstallasjoner

 1. Webinar - Solcelleinstallasjoner

  Kurset gjør deg kjent med komponentene i en solcelleinstallasjon og hva du som installatør/elektriker må være spesielt oppmerksom på. Målgruppe Rådgivere, faglig ansvarlig, saksbehandler og montører

 2. Solcelleinstallasjoner (Stream med Elflix)

  I dette Elflix-kurset vil du lære alt du trenger å vite for å komme i gang med solcelleinstallasjoner – enten du er elektroprosjekterende, rådgiver, saksbehandler, installatør eller rett og slett bare spesielt interessert.

Veiledere og rapporter

 1. Virkemidler for 8 TWh solkraft innen 2030

  Solkraft kan endre hvordan vi forholder oss til strømproduksjon, og gjør det mulig for eiere av boliger, yrkesbygg, kommuner, industri og landbruket å bli egne kraftprodusenter.

 2. Lønnsomhetsveileder - solceller i landbruket

  Veilederen gir en guide til hvilke forhold og designvalg som påvirker lønnsomheten i et solcelleanlegg, og det presenteres en beregning av lønnsomhet for et konkret solcelleanlegg på et eksempelgårdsbruk.

 3. 3 verktøy for solceller i landbruket

  Nelfo har i samarbeid med Norges Vel utviklet tre verktøy for anskaffelse og installasjon av solcelleanlegg i landbruket.

MC4-kontakter

Sammenkoblingen av et solcelleanlegg foregår med en spesialkontakt som heter MC4.
Les mer

DC-brytere

8 praktiske tips for montering av DC-brytere i solcelleanlegg.
Les mer

Hvem kan bygge solcelleanlegg?

I siste utgave av bladet Elsikkerhet, nummer 91, slår DSB fast at det skal være en registrert elektroinstallatør som skal være ansvarlig for den elektriske installasjonen i et solcelleanlegg.
Les mer

Hvordan sikre seg mot fallulykker?

Installasjon av solceller skjer gjerne på tak eller i høyden. Vi har laget en oversikt over hvordan du kan sikre deg mot fallulykker på jobb.
Les mer

Nelfos solundersøkelse

Nelfos solundersøkelse sendes ut hvert år for å kartlegge aktiviteten til medlemmene.
Les mer

Lytt til episoden om oppdatert solveileder i Elektropodden

Teknisk veileder: Installasjon av solcelleanlegg er nå ute i versjon 5! Til denne revisjonen har vi fått god hjelp fra Norconsult som gjester ukens episode. Tune in for å høre Mari Lauglo, som er gruppeleder for solenergi og lagring, fortelle om nyhetene i oppdateringen i samtale med Marie Kolderup i Nelfo.

Nyheter om solstrøm

 1. Ingen solskatt

  Regjeringen dropper å skattlegge husholdninger og borettslag for salg av overskuddsstrøm. – Full seier for de som har investert i solcelleanlegg og for NHO Elektro sine medlemsbedrifter, sier Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO Elektro

 2. 300 millioner til energitiltak

  Husbanken gir norske kommuner muligheten til å søke om støtte til energitiltak. Dette kan bety oppdrag for NHO Elektros medlemmer, men det er viktig at bedriftene er aktive pådrivere overfor kommunene.

 3. RNB: Mangler tiltaksplan for mer solkraft

  - Det regjeringen presenterer i revidert nasjonalbudsjett er ingen handlingsplan for hvordan vi skal produsere mer solkraft, sier Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO Elektro.

Lurer du på noe? Ta gjerne kontakt.
 • Jo Søbstad Skjævesland
 • Fagsjef Elektroteknikk