Vi setter solstrøm på kartet

Solkraft er et viktig bidrag til kraftbalansen uten store investeringer i strømnettet. NHO Elektro mener at politikerne må kjenne sin besøkelsestid og lage konkrete planer for hvordan vi skal benytte oss av denne kraftkilden.

NHO Elektro satser på solstrøm

- Vi skal sette solstrøm på kartet, sier Ove Guttormsen. NHO Elektro har nå gjort det enklere for medlemsbedriftene å komme i gang med solceller.

Nyheter

  1. NHO Elektro på Arendalsuka 2024

    I løpet av Arendalsuka har vi debattert viktige temaer med politikere, forskere, bedrifter og andre aktører. Her har vi samlet opptakene slik at du kan se dem når det passer.

  2. Ingen solskatt

    Regjeringen dropper å skattlegge husholdninger og borettslag for salg av overskuddsstrøm. – Full seier for de som har investert i solcelleanlegg og for NHO Elektro sine medlemsbedrifter, sier Andreas Strømsheim-Aamodt i NHO Elektro

Aktuelle høringer og politiske innspill

  1. Statsbudsjettet 2025 - Innspill til energi- og miljøkomitéen

    Høringsinnspillet fra NHO Elektro til Statsbudsjettet 2025 fokuserer på energieffektivisering, lokal kraftproduksjon, og elektrifisering av transportsektoren. Ve peker på risikoen for kraftunderskudd før 2030 og etterlyser styrket satsing på energitiltak i bygg. Bevilgninger til energi- og transportsektoren bør styrkes, særlig gjennom Enova. Videre anbefaler vi å forlenge Energitilskuddsordningen for næringslivet og styrke Grønt Landtransportprogramm for raskere elektrifisering.

  2. Høringssvar: Endringer i energimerking av bygg

    I vårt individuelle høringssvar uttrykker NHO Elektro støtte for fjerningen av oppvarmingskarakteren, men er kritiske til bruk av politiske vektingsfaktorer i fastsettelse av energikarakter. Vi anbefaler bruk av ISO-standarder og inkludering av eksportert energi i energikarakteren​. I felles innspill fra 16 organisasjoner fremhever vi behovet for forbrukervennlig energimerkeordning, bruk av ny beregningsstandard, og en vektingsfaktor for eksportert strøm. Organisasjonene er også bekymret for for lave vektingsfaktorer for fjernvarme.

  3. Innspill til DiBK vedrøende fremtidige endringer i energiregler i TEK

    Nelfo foreslår endringer i energireglene for å fremme energieffektivitet, lokal energiproduksjon og forbrukerfleksibilitet. Vi anbefaler å endre beregningspunktet til levert energi, innføre teknologinøytrale krav og forenkle regelverket. Nelfo understreker viktigheten av solcelleanlegg på nye bygg, samt å redusere byggebyråkrati og søknadsgebyrer for solenergi.

  4. Innspill vedr. forslag om skattefritak på egenprodusert strøm til eget forbruk

    Nelfo advarer mot beskatning av overskuddsstrøm fra solcelleanlegg, som vi mener reduserer motivasjonen for investeringer i solenergi. Vi argumenterer for at solceller bør betraktes som forbruksgjenstander og ikke være skattepliktige. Nelfo støtter forslaget om skattefritak, men foreslår også en ytterligere utvidelse av fritaket for å stimulere til økt solkraftproduksjon.

  5. Høringssvar: Effektgrense for konsesjonsplikt for solkraftverk

    NHO Elektro støtter forslaget om å innføre en effektgrense for konsesjonsplikt på 10 MW for solkraftverk. Vi argumenterer for at en høyere grense vil fremme større investeringer i solkraft, noe som er avgjørende for å nå Norges mål om 8 TWh solkraft innen 2030. Vi påpeker også viktigheten av å styrke støtteordninger, som Enova-støtten, og anbefaler tiltak som inkluderer batterilagring og bedre deling av overskuddsproduksjon for å optimalisere bruken av solenergi​.

  6. Høringssvar: Særregler for beskatning av inntekt ved salg av overskuddsstrøm i privat bolig

    NHO Elektro uttrykker støtte til regjeringens forslag om skattefritak, og fremhever at fritak for skattelegging av solkraft vil fremme investeringer i solenergi og bidra til å nå Norges klimamål. Samtidig advarer NHO Elektro om at foreslåtte regler kan hemme forbrukerfleksibilitet ved å skattlegge brutto innmatet strøm. Vi anbefaler også en årlig indeksregulering av bunnfradraget for å bevare insentivene til solkraftinvesteringer over tid.