– Dette er viktig steg i riktig retning for å sikre mer lokal og fornybar energiproduksjon i Norge. Vi har vært tydelige på at byggteknisk forskrift må brukes mer aktivt for å utløse potensialet i solkraft på næringsbygg. Nå får vi uttelling for det arbeidet, sier Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i NHO Elektro.
Solklare bygg
Forslaget innebærer at nye yrkesbygg over 500 m² skal være «solklare» – altså utformes og bygges slik at det enkelt kan installeres solcelleanlegg senere. Det kan handle om bærende takkonstruksjoner, føringsveier for kabler og plass til teknisk utstyr.
I høringsnotatet fra Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) omtales også et alternativt forslag, nemlig at det innføres krav om faktisk installasjon av solcelleanlegg i stedet for kun tilrettelegging. Dette gjelder i tilfeller der det er teknisk egnet og lønnsomt.
Forpliktende krav
– Dette er vi også positive til. Skal vi nå Stortingets vedtatte mål om å produsere 8 TWh solkraft i 2030, er det trolig nødvendig med mer forpliktende krav. Vi støtter at DiBK utreder dette som et mulig neste steg, sier Strandskog.
NHO Elektro har lenge vært en tydelig stemme for sterkere regulatoriske virkemidler for solenergi i bygg. I vårt skriftlige innspill til DiBK i 2024 ga vi konkrete anbefalinger om regulatoriske rammebetingelser for å fremme lokal fornybar energiproduksjon, herunder krav om solklare bygg og forenklede søknadsprosesser.
I tråd med EU-krav
Strandskog peker også på at det nye forslaget er i tråd med EUs reviderte bygningsenergidirektiv, der det fra desember 2026 stilles krav om solceller på alle nye offentlige og yrkesbygg over 250 m².
– Norske myndigheter gjør klokt i å komme på forskudd. Det gir bransjen forutsigbarhet, reduserer senere kostnader og legger til rette for både verdiskaping og grønn omstilling, sier Strandskog.
NHO Elektro vil nå gå nøye gjennom forslaget og bidra med konstruktive innspill i den videre prosessen.