Dokumentasjon og verifikasjon av solcelleanlegg

Publisert

Elektrobransjen har de siste ti årene prosjektert, installerte og dokumentert solcelleanlegg på mange ulike typer bygninger. Solcelleinstallasjoner skiller seg fra mange andre typer lavspenningsinstallasjoner ved at det er krav om dokumentasjon etter en egen standard, NEK 446.

De elektrotekniske kravene til et solcelleanlegg finner vi i del 7 av NEK 400, nærmere bestemt 712 – Strømforsyning med solcellepaneler (PV-systemer). Det er viktig å huske at også de seks andre delene av NEK 400 gjelder for solcelleanlegg. Del 712 legger til, erstatter eller endrer de øvrige kravene. I delstandard 712 stilles det krav om verifisering i henhold til del 6 og standarden NEK EN 62446-1, som er en del av  samleutgaven NEK 446:2022.

NHO Elektro har utarbeidet en egen dokumentasjonspakke for solcelleinstallasjoner. Denne dokumentasjonspakken er utviklet i tett samarbeid med bransjeaktører, DSB og DLE. Når dokumentasjonspakken er korrekt utfylt, vil den normalt tilfredsstille kravene til dokumentasjon av et solcelleanlegg.

Dokumentasjonspakken er kun tilgjengelig for medlemsbedrifter.

Last ned dokumentasjonspakken her 

- Vi har et godt samarbeid med DSB og DLE i utviklingen av alle dokumentasjonspakkene, for å fange opp viktige forbedringspunkter sier Erik Helgedagsrud, fagsjef Elsikkerhet i NHO Elektro.

 

NEK 446:2022

Standarden NEK 446:2022 beskriver testing av solcelleinstallasjoner i to kategorier. Kategorien bestemmes ut ifra anleggets kompleksitet og størrelse.

Kategori 1 – Minimumskrav til tester som skal utføres på alle solcelleanlegg.

Kategori 2 – Utvidet testsekvens som også stiller krav til IV-kurve test. Det forutsettes her at alle tester for kategori 1 allerede er utført.

IV-test er èn av de obligatoriske testene som skal utføres dersom anlegget faller inn under kategori 2. For å gjennomføre en IV-test kreves et spesialinstrument som kan gjøre denne målingen.

I tillegg til kategori 1 og kategori 2 tester kan det også utføres andre type tester, blant annet elektrotermografi av solcelleanlegget. Det anbefales å gjennomføre elektrotermografi for komplekse anlegg. Elektrotermografi av solceller krever korrekt bruk/valg av termografikamera, samt kunnskap om termografi av solceller.

NEK 446:2022 beskriver ikke hva som defineres som et komplekst anlegg. Eier av anlegget kan kreve at en kategori 2 test skal utføres i tillegg til kategori 1, enten på hele anlegget, eller på deler av det.

- Vi mener elektrotermografi bør brukes for både verifikasjon og periodisk ettersyn av solcelleanlegg. Med termografikamera avdekkes de feilene vi ikke kan måle med andre instrumenter sier fagsjef Elektroteknikk Jo Søbstad Skjævesland i NHO Elektro.

 

Verifikasjon av solcelleanlegg

Solcelleanlegg produserer som kjent likespenning, og spenningsnivåene kan blir høyere enn det mange normalt jobber med i «vanlige» installasjoner.  Det gjør at elektrikere som gjør målinger og verifikasjon av anleggene må være oppmerksomme på å bruke riktig instrument. Spenningsnivåene i solcelleanlegg kan typisk variere fra 300V til 1000V DC på en streng.

Måleinstrumentet må tåle spenningsnivået i det aktuelle anlegget, og her er det viktig at faglig ansvarlig sørger for opplæring, rutiner og instruksjoner for sine ansatte.

Datablader for utstyret i solcelleinstallasjonen er gode referanser ved verifisering av anlegget.  Åpen kretsspenning ved standard testbetingelser (Voc STC) er oppgitt i databladet for solcellemodulene. Den åpne kretsspenningen for ett panel er testet med en åpen sløyfe, solinnstråling på 1000W/m2 og 25 grader celsius. Ved å gange Voc mod STC for ett panel med antall paneler, får vi en teoretisk åpen kretsspenning.

Hvis solinnstrålingen øker og/eller temperaturen synker, vil spenningen for den åpne kretsen bli høyrere enn det som er oppgitt i databladet. Det er viktig å ta hensyn til dette fenomenet ved prosjektering og installasjon. Hvis spenningen på strengen går over maks strengspenning på omformeren, vil omformeren kutte, og produksjonen blir borte.

NEK 446:2022 stiller krav til at solinnstrålingen ved en kategori 2 test minimum skal være på 400W/m2, høyere solinnstråling gir målinger nærmer forventet spenning ut ifra databladet. Hvis temperaturen høyere enn 25 grader celsius eller solinnstrålingen blir mindre enn 1000W/m2 blir spenningsnivået lavere.

IV-kurve test utført ved gode solforhold.

Les mer om solcelleinstallasjoner i den tekniske veilederen fra NHO Elektro

 

For å verifisere solcelleanlegg vil et spesialisert instrument kunne gjøre alle de relevante målingene. Det finnes ulike produsenter og typer av disse instrumentene, så det kan være smart å orientere seg i markedet før man kjøper et spesialisert instrument.

Dokumentasjonen av anlegget er viktig for å dokumentere at elsikkerheten i anlegget er ivaretatt før overlevering til kunde. Dokumentasjonen må oppbevares av eier i hele anleggets levetid, og vil være til stor nytte ved periodisk verifikasjon og drift av anlegget. Solcelleanlegg kan utsettes for høy grad av ytre påvirkning, og bør ha periodisk verifikasjon for å sikre god funksjon og sikkerhet i anlegget.

Hvis din bedrift skal i gang med solcelleanlegg eller trenger en oppdatering på tema, er det et bredt utvalg kurs i Elflix.

Kurskatalogen til Elflix finner du på MinSide 

 

Elektropodden har en helt fersk episode på tema sluttkontroll og dokumentasjon av solcelleinstallasjoner, NEK 446 og kravene til testing. Glenn Nordsletten fra Elma instruments gir en innføring i målinger på solcelleanlegg.

Elektropodden kan du lytte til på Spotify, Acast og iTunes →