Fakta om The Smarter E:
The Smarter E er delt i fire områder:
- Intersolar Europe - Solkraft
- ees Europe - Batterilagring
- Power2Drive Europe - Lading av kjøretøy
- EM-Power Europe – Smarte energisystemer
-----
I år var messen på 206.000 kvadratmeter, og hadde 2737 utstillere. Det er beregnet at ca. 107.000 personer fra 157 land var på messen. Til sammenligning var Eliaden 2024 i Norge på ca. 13.000 kvadratmeter, og hadde ca. 20.000 besøkende.
- The Smarter E gir et innblikk i hvordan produkter og tjenester for sol og lagring utvikler seg rundt om i verden. Selskaper fra 57 ulike land var representert på utstillingene, og det er ingen tvil om at sol og lagring er viktige markeder fremover, sier Jon-Steinar Hanstad, direktør teknisk seksjon i NHO Elektro.
Solcellepanelene blir mer effektive og har høyere effekt i forhold til størrelse, samtidig ser vi at størrelsen på panelene er økende. I tillegg blir design, fargevalg og størrelse på solcellepanelene mer fleksibelt og kan tilpasses de fleste omgivelser. Det er en økende andel bi-facial paneler i utstillingen, dette er paneler som samler sollys fra både fremside og bakside av panelet, ved å utnytte det reflekterte lyset. Det er stor konkurranse mellom de ulike produsentene, og Kina fortsetter å dominere markedet. Rundt 850 av 2700 utstillere på The Smarter E var fra Kina.
Fokus på batterilagring
En klar trend er økt fokus på batterilagring. Hybridvekselrettere - vekselrettere som også kan kobles til batterier, er den nye standarden for solcelleinstallasjoner. Det er ingen tvil om at Europa satser på batterilagring i kombinasjon med solkraft, både til små private anlegg og store kommersielle anlegg. Batteriene kan stabilisere og jevne ut belastninger hos kunden, og flytte egenkonsumet eller salg av solstrøm i tid. De siste tre årene er det blitt installert over 3 millioner nettilknyttede hjemmebatterier i Europa, i følge SolarPower Europe sin siste rapport. Det er forventet at dette vil fortsette å øke fremover.
Sluttbrukere med solkraft og batterier blir aktive ressurser for å optimalisere kraftnettet. Strømutfallet i Spania og Portugal viser også at vi må bruke hele verktøykassen og vi må bli mer digitale. Med batterier kan alle som har et solcelleanlegg på taket få mer ut av produksjonen. Eller at netteierne kan kjøpe batteritjenester for å stabilisere nettet og dermed unngå store investeringer i nye kabler og master som bare vil gjøre det dyrere for forbrukerne. Vi trenger virkemidler som kan få opp utrullingstakten av små og store batterier, samt å etablere markeder for batteritjenester i Norge, sier Ove Guttormsen, administrerende direktør i NHO Elektro.
- Installasjon av store og små solkraftanlegg er en suksesshistorie i store deler av Europa. Nå er fokuset på økt andel batterilagring for å kunne utnytte den installerte solkraften bedre. Selskaper som tidligere kun produserte solceller, har nå lagt til batterier, elbil-ladere og hybridinvertere i sin produksjon, for å ta del i et voksende marked, sier fagsjef Elektroteknikk Jo Søbstad Skjævesland i NHO Elektro.
Lokal solkraftproduksjon og lagring vil kunne bidra til økt beredskap i befolkningen. Dette er et område som har fått mer fokus det siste året grunnet sikkerhets- og handelspolitiske spenninger globalt og i Europa. Det dukker derfor opp en rekke store, og små, løsninger for selvforsyning.
Prisen for batterisystemer basert på Li-Ion batterier har gått kraftig ned de siste årene, og teknologien blir stadig bedre. Litium-ion batterier er den ledende teknologien, men andre teknologier er også aktuelle. Noen interessante utfordrere til Li-ion batterier er Solid-State batterier, som erstatter flytende elektrolytter med faste elektrolytter. En annen batteriteknologi er Sodium-ion batterier, hvor man benytter natrium-ioner i elektrolyttet. Dette kan bidra til mindre utvinning av sjeldne mineraler rundt om i verden. Et annet alternativ er flow-batterier, som lagrer elektrisk energi i separerte tanker, og frigjør denne ved å pumpe væsken gjennom en membran. Denne typen har lengre levetid enn Li-ion batterier, og er typisk aktuell for store batterisystemer. Per i dag er Li-ion batterier den mest modne og lønnsomme teknologien.
Balkongpaneler og mikroinvertere
En annen tydelig trend er balkongpaneler og mikroinvertere. Disse har blitt populære i flere Europeiske land. Disse små solcelleinstallasjonene kan festes til balkongrekkverket med tilpassede festesystem, og plugges rett i stikkontakten via en mikroinverter, og eventuelt suppleres med et batteri.
SolarPower Europe, foreningen for solkraft i Europa, lanserte sin årlige rapport under messen. Rapporten konkluderer med at solkraft er den energikilden som vokser klart raskest globalt. I 2024 stod solkraft for over 80% av ny, installert effekt fra fornybare energikilder i verden. Topp 10-listen over land med mest installert effekt fra solkraft per innbygger domineres av europeiske land, samt Australia. Kina er imidlertid landet som har installert mest effekt fra solkraft. I løpet av 2024 installerte Kina hele 329 GW solkraft i følge rapporten. USA følger på andreplass med 50 GW installert effekt fra solkraft i 2024, og India på tredjeplass med 31 GW installert effekt fra solkraft i 2024. Ulike nasjonale støtteordninger og incentiver har ført til at noen land satser mer på takmonterte solcelleanlegg, mens andre land har høyere andel bakkemonterte solcelleanlegg.
SolarPower Europe sine rapporter kan lastes ned på deres hjemmeside:
-----
Dersom du ønsker å lære mer om installasjon av solcelleanlegg og batterier, er det et bredt utvalg av kurs i Elflix.
-----
Elektropodden har flere episoder om solcelleinstallasjoner, lokal lagring og lading av elektriske kjøretøy.